TAKE OVER - Sandras kamp efter graviditeten

Protein, kulhydrater og fedt – hvordan, hvorfor, og hvor meget?

.. At finde hoved og hale i kostpyramiden eller egentlig bare kost generelt kan være en kæmpe jungle, og dog! Nok måske fordi det både grundet min tid med konkurrencefitness, og nu som kostvejleder og personligtræner, for mig, blot sidder på rygraden. Men for – lad os kalde det – den almene, kan det være lidt svært at forstå meningen bag. For mad er jo mad 🙂

Derfor vil jeg gerne forsøge at udpensle det lidt mere, for de, der skulle være interesseret;
Først og fremmest, er det super vigtigt at vi alle igennem en dag får kost fra alle tre kilder, da de hver især har vigtige egenskaber.

PROTEINER
Her kan kilderne stamme fra fjerkræ, kød, fisk, æg, mejeri, bønner. Proteiner er især vigtige i forhold til opbygning af muskler, da det er deres eneste levevej. Om det er et muskelprotein, eller et enzymprotein afhænger af sammensætningen af aminosyrerne. Ud af de 20 aminosyrer kan kroppen selv danne 11 af dem, og de resterende 9 skal tilføjes via kosten.
Foruden muskelopbygning og en hjælpende hånd til immunforsvaret, er proteiner også langsom for kroppen at nedbryde, og giver derfor en god og længere mæthed, hvilket kan være brugbart under et vægttab. Mængden af protein man bør indtage er meget diskuteret, men som minimum har vi behov for 0,85g pr. kg kropsvægt. Dog ligger de fleste typisk på omkring 1,5-2g pr. kg kropsvægt, både i forbindelse med muskelopbygning og vægttab. Det vil sige, er man en kvinde på 65 kg. x 2,0g protein = 130g protein dagligt.KULHYDRATER
Stammer typisk fra brød, korn, pasta, ris, kartofler, grøntsager og sukker. Nogle af disse kulhydrater kaldes for de simple, imens andre kaldes for de komplekse – også kendt som de “gode” og “dårlige” De komplekse er de gode af dem. Det vil sige dem med højt kostfiber indhold, som medvirker til længere mæthed, da de er svære at nedbryde. Eksempelvis fuldkornpasta, rugbrød, havregryn, grøntsager osv. Hvorimod de “dårlige” altså de simple som slik, kage, hvidt brød osv. hurtigt ryger lige igennem systemet. Tilfældes har alle kulhydrater dog, at det er hjernens eneste energikilde. Får vi ikke vores kulhydrater kommer trætheden, hovedpinen og den manglede koncentration snigende. Så derfor er kulhydrater meget vigtige i den daglige kost, og er bestemt ikke årsagen til at vi tager på. Vægtøgning kan også ske af for meget protein, da det er det samlede kalorieindtag fra alle kilder, der vil afgøre udsvinget.

FEDT
Findes ligeledes også i to forskellige udgaver – de gode og de dårlige. Der findes de gode umættede og de dårlige, de mættedefedtsyrer. Men selvom de findes i to forskellige er begge stadig vigtige, da blandt andet vores cellemembran er lavet af fedt, og størstedelen af vores organer også er beskyttet af et lag fedt. Det mættet fedt stammer blandt andet fra en fed ost, sødmælk, kød med højt fedtindhold og kokosolie. For at skære ned på dem, kan man i stedet for vælge magert mejeri, og 3-7% oksekød.
De umættede får vi igennem nødder, avocado, fed fisk og olivenolie.

OPSUMMERING
Så får at samle op på overstående, så er alle tre meget vigtige i vores daglige kost. Da de supplere hinanden, og alle har vigtige egenskaber og formål i forhold til vores krop, forbrænding, og opbygning. Selv i forbindelse med vægttab er det vigtigt at få noget fra alle tre kilder. Årsagen til at vægten stiger skyldes ikke for meget fedt eller for mange kulhydrater. Det skyldes det samlede daglige kalorieindtag, som skal ligge i underskud frem for i overskud.
Jeg håber I blev klogere, og kunne bruge indlægget 🙂

signatur

2 kommentarer

 • Frederik

  Har lige spørgsmål til det du skriver er havregryn dårlige kulhydrater hvordan skal det forståes ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • RikkeVinbech

   Hej Frederik
   Havregryn skulle gerne stå under de komplekse kulhydrater, som er de “gode” og er derfor en super kilde til give kroppen noget at arbejde med 🙂
   Vh Rikke

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TAKE OVER - Sandras kamp efter graviditeten